FAQ

Hierbij alvast wat antwoorden opvaak gestelde vragen:


Vraag: In hoeveel jaar verdien ik mijn zonnedelen terug?

Antwoord: We mikken op een terugverdientijd van tussen de 8 en 10 jaar.


Vraag: Moet ik als deelnemer overstappen naar de contractant van Spaarnezaam of kan ik bij mijn huidige leverancier blijven?

Antwoord: Wij adviseren je om te kijken of wat voordeliger is. Over het algemeen hanteren andere energieleveranciers hogere tarieven dan Qurrent; overstap leidt dan tot een lager energienota en een eenvoudigere administratieve afhandeling (teruggave energiebelasting en opbrengst opgewekte stroom wordt verrekend met je energie nota).


Vraag: Kan ik met mijn elektra overstappen naar jullie contractant en mijn gas bij de huidige leverancier blijven afnemen?

Antwoord: Ja dat is mogelijk, maar ook hier adviseren wij te kijken of dit wel voordeliger is.


Vraag: Hoe bereken ik hoeveel zonnestroomdelen ik nodig zou hebben?

Antwoord: Hiervoor kijk je naar je jaarverbruik op je jaarafrekening. Dat aantal Kwh deel je door het opgegeven aantal Kwh per stroomdeel.  Bijv. Jaarverbruik is 2900 Kwh ./. 250 per stroomdeel = 11.6 stroomdelen. De coƶperatie heeft een maximum van 10 per deelnemer bepaald om zoveel mogelijk mensen de kunnen laten deelnemen.


Vraag: Kan ik mijn zonnedelen meeverkopen met mijn huis of aan een ander overdragen?

Antwoord: Ja dat kan. We zullen daarbij en voorzover mogelijk helpen, bijvoorbeeld door wachtenden op de lijst aan te dragen.


Vraag: Er is toch allerlei andere techniek in ontwikkeling om duurzaam stroom op te wekken. Waarom kiezen jullie voor zonnepanelen

Antwoord: Zonnepanelen zijn bewezen techniek en hebben een redelijke terugverdientijd. We zijn geĆÆnteresseerd om ook naar andere technieken te kijken maar we richten ons voor nu op zonnepanelen.


Vraag: Hoeveel energie levert een stroomdeel per jaar?

Antwoord: Dat is afhankelijk van de hoeveelheid zon. Gemiddeld levert een zonnedeel 250 kWh op. In Haarlem schijnt de zon gemiddeld vaker dan de rest van Nederland. Dat levert een bonus op van zo'n 10%.