FAQ

Hierbij alvast wat antwoorden op vaak gestelde vragen:


Vraag: In hoeveel jaar verdien ik mijn zonnedelen terug?

Antwoord: We mikken op een terugverdientijd van tussen de 8 en 10 jaar.


Vraag: Moet ik als deelnemer overstappen naar de contractant van Spaarnezaam of kan ik bij mijn huidige leverancier blijven?

Antwoord: Wij adviseren je om te kijken wat voordeliger is. Over het algemeen hanteren andere energieleveranciers hogere tarieven dan Greenchoice; overstap leidt dan tot een lagere energienota en een eenvoudigere administratieve afhandeling (teruggave energiebelasting en opbrengst opgewekte stroom wordt verrekend met je energie nota).


Vraag: Kan ik met mijn elektra overstappen naar jullie contractant en mijn gas bij de huidige leverancier blijven afnemen?

Antwoord: Ja dat is mogelijk, maar ook hier adviseren wij te kijken of dit wel voordeliger is.


Vraag: Hoeveel energie levert een stroomdeel per jaar?

Antwoord: Dat is afhankelijk van de hoeveelheid zon. Gemiddeld levert een zonnedeel 250 kWh op. In Haarlem schijnt de zon gemiddeld vaker dan in de rest van Nederland. Dat levert een bonus op van zo'n 10%.


Vraag: Hoe bereken ik hoeveel zonnestroomdelen ik nodig zou hebben?

Antwoord: Hiervoor kijk je naar je jaarverbruik op je jaarafrekening. Hiervan neem je 80% omdat je maximaal dat percentage van je stroombehoefte op deze manier mag verduurzamen. Dat aantal kWh deel je door het opgegeven aantal kWh per stroomdeel.  Stel je jaarverbruik is 3150 kWh. Hiervan 80% is 2520 kWh. Eén stroomdeel levert gemiddeld 225 kWh, dus je hebt nodig 2520 / 225 = 11.2 stroomdelen. Overigens heeft de coöperatie een maximum van 10 zonnestroomdelen per deelnemer bepaald om zoveel mogelijk mensen te kunnen laten deelnemen.


Vraag: Kan ik mijn zonnedelen meeverkopen met mijn huis of aan een ander overdragen?

Antwoord: Ja dat kan. We zullen daarbij en voorzover mogelijk helpen, bijvoorbeeld door wachtenden op de lijst aan te dragen.


Vraag: Er is toch allerlei andere techniek in ontwikkeling om duurzaam stroom op te wekken. Waarom kiezen jullie voor zonnepanelen?

Antwoord: Zonnepanelen zijn bewezen techniek en hebben een redelijke terugverdientijd. We zijn geïnteresseerd om ook naar andere technieken te kijken maar we richten ons voor nu op zonnepanelen.