CO2 compensatie

Alhoewel Spaarnezaam in eerste instantie bedoeld is als een bewonerscollectief om de drempel tot het zelf opwekken van zonnestroom zo laag mogelijk te maken, vinden wij het belangrijk om ons in te zetten voor een, letterlijk en figuurlijk, groenere planeet.


Een simpele maar doeltreffende manier om de door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot te compenseren is het planten van nieuwe bomen. Daarom geeft Spaarnezaam financiële steun aan de EGIP foundation, een organisatie die zich onder andere inzet voor bescherming van bos en herbebossing op de Filipijnen. Dit doen ze door het inheemse volk, de Obu-Manuvu, hierbij te helpen en te ondersteunen. Ons bestuurslid Wiebe van Rij is als mede-oprichter nog steeds nauw betrokken bij deze organisatie. Hierdoor hebben we een directe lijn met dit initiatief en zijn we ervan verzekerd dat elke gedoneerde euro daadwerkelijk wordt besteed aan het planten van nieuw bos!


Spaarnezaam heeft besloten om per aangesloten lid dat tevens energie afneemt bij Greenchoice, één boom per jaar à €4,- (inclusief 4 jaar onderhoud) te laten planten en we hopen op die manier zo snel mogelijk onze 'eigen' hectare aan nieuw bos, zo'n 625 bomen, te hebben geplant. Tevens zijn wij zeer blij met de extra donaties van leden en sympathisanten die een significante bijdrage hebben geleverd aan het realiseren van dit doel.


Mocht u meer willen weten over de EGIP foundation, verwijzen wij u graag naar hun website.

Inmiddels is er een begin gemaakt met het selecteren en aanplanten van onze zaailingen, een mix van fruit- en regenwoud boomsoorten. Dit gebeurt in de bergen van Davao op het eiland Mindanao in de Filipijnen. Binnenkort zullen deze zaailingen worden uitgezet en is ons bos een feit. Meer foto's van het bomenproject zijn te bekijken via deze link.

Hieronder houden we een teller bij van het aantal zaailingen / bomen dat we hebben geplant, waarbij één boom gelijk staat aan 10 echte zaailingen / bomen:

 = 380