Nieuwsbrief januari 2017

Beste leden/deelnemers van Spaarnezaam,


Een nieuw jaar is begonnen, de zon schijnt elke dag ietsjes langer, de Zijlpoort-panelen produceren stroom, maar hoe nu verder?
Na het succes van het project Zijlpoort, volgde een domper omdat we niet direct verder kunnen gaan met het dak van de Bibliotheek. Dit najaar kregen we berichten van de gemeente die erop neerkwamen dat het bestaande plan voor de dakrenovatie van de Bieb de prullenbak in kon. Want wettelijke voorschriften bij de bouwkundige aanpassingen van het gebouw (bedoeld om de Bieb energiezuiniger te maken) houden in dat een nieuw ventilatiesysteem nodig is, en daarvoor zijn weer luchtkanalen naar het dak nodig, etc. Bovendien wordt de hele aanpassing van het gebouw veel duurder dan gedacht, dus de gemeente heeft een probleem.
Voor Spaarnezaam betekent dat dat wij nieuwe leden die willen participeren in een volgend zonnedak, voorlopig niet van dienst kunnen zijn. Erg jammer, we hadden gehoopt dat we de vaart erin konden houden, maar helaas. We moeten eerst nieuwe geschikte daken vinden. Er zijn een paar opties (geen gemeente- gebouwen), maar dit kost tijd.
Verder zijn we als bestuur nog bezig met Qurrent een paar losse eindjes te regelen. Van de 36 deelnemers aan Zijlpoort zijn 34 nu klant bij Qurrent; heel goed. We willen nog kijken of/ hoe elke deelnemer zijn/haar stroomopbrengst kan monitoren via een website. De opbrengst van de gehele installatie is dagelijks te volgen op de Solar Edge-website (zie link hieronder). Dus dan heb je in ieder geval een totaalbeeld. Het is duidelijk dat donkere mistige dagen (9 januari) bijna niks opleveren, maar bij zonnige dagen (de 16e) schiet het omhoog.
De installateur van de panelen, Zon&Co, houdt ook gedurende een jaar bij of de installatie draait zoals de bedoeling is. Mocht zich een dip in de stroomproductie voordoen – door een technisch mankement of wat dan ook – dan kijken zij daar direct naar.

Vooruitblikkend naar onze eerste jaarvergadering, waarvoor we jullie tzt zullen uitnodigen (we mikken op maart, dan is het ook precies een jaar geleden sinds de aftrap van Spzm in de Bibliotheek), maken we een jaarverslag en een financiële verantwoording.
Solar Edge dashboard Zijpoort: https://monitoringpublic.solaredge.com/solaredge-web/p/site/public?name=Spaarnezaam%20Zijlpoort voor degenen die ontwikkelingen in zonnepanelen in Nederland willen volgen, is deze site een aanrader: https://solarmagazine.nl/home
en op deze site is te volgen wat andere energie-coöperaties in Nederland doen: https://www.hieropgewekt.nl/


Met opgewekte groet
Team Spaarnezaam u.a